08.09.2009

Reptile

Reptilele sunt vertebrate tetrapode care au aparut in fauna terestra in perioada Carbonifera a erei Pleozoice si au atins apogeul dominatiei in era Mezozoica.

Daca batracienii sunt primele vertebrate care au trecut la viata terestra, reptilele au reusit sa cucereasca definitiv acest mediu de viata. Ca urmare, în organizarea reptilelor se observa un complex de caractere, care reprezinta adaptari la viata terestra. Unele reptile s-au adaptat secundar la viata acvatica.

Reptilele din fauna actuala sunt exclusiv terestre cu unele exceptii. Ele nu mai revin in mediul acvatic pentru reproducere, avand in structura lor caractere multiple care reprezinta adaptari la viata terestra.


Reptile

Sunt animale poikiloterme, temperatura corpului variind sensibil fata de cea in zonele cu clima calda, putinele specii din regiunile temperate hiberneaza in sezonul rece. Corpul lor, mai mult sau mai putin masiv, este inzestrat cu 4 picioare (membre) pentadactile ale caror degete se termina cu gheare.
 
Membrele sunt situate latero-ventral si nu ridica de la sol restul corpului. Ele servesc pentru sprijin pe substratul pe care se tarasc.La unele reptile adaptate secundar la viata acvatica (broastele testoase) membrele sunt transformate in palete pentru inot, iar la serpi, acestea au disparut sau sunt rudimentare, locomotia facandu-se prin tarare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare

Persoane interesate

Arhivă blog