08.09.2009

Mercur


Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare si a 8-a ca marime.
Date:
orbita: 57,910,000 km de Soare
diametru: 4,880 km
masa: 3.3023 kg
Mercur
In mitologia romana Mercur e considerat zeul comertului, calatorilor, echivalentul roman al zeului Hermes, mesagerul Zeilor. Numele se datoreaza probabil miscarii rapide a planetei. Mercur e cunoscut din timpul sumerienilor (mileniul 3 inainte de Cristos). A primit doua nume din partea grecilor: Apollo ca stea a diminetii si Hermes ca stea a serii. Astronomii greci stiau totusi ca e vorba de un singur astru. Heraclit credea ca Mercur si Venus orbiteaza Soarele, nu Pamântul.

Mercur a fost vizitat de o singura naveta spatiala. Ea a zburat de trei ori, in 1974 si 1975. Doar 45% din suprafata a fost studiata si este prea aproape de Soare pentru a obtine imagini cu Telescopul spatial Hubble (Hubble Space Telescope HST.) Mercur are o orbita puternic excentrica. Se stie ca Mercur se roteste de trei ori in 2 ani. Acest fapt si excentricitatea puternica a lui Mercur produce efecte ciudate pentru un observator al suprafetei lui Mercur. Temperatura variaza pe Mercur intre 90 K si 700 K. Temperatura pe Venus e usor mai ridicata dar foarte stabila. Mercur se aseamana destul de mult cu Luna; suprafata sa e puternic afectata de cratere si foarte veche; nu are placi tectonice. Pe de alta parte, Mercur este mult mai densa decat Luna (5.43 gm/cm3 fata de 3.34).

Mercur e a doua planeta (mare) ca densitate in sistemul solar, dupa Pamânt. De fapt , densitatea Pamântului se datoreaza si compresiei gravitationale. Fara aceasta, Mercur ar fi cea mai densa planeta din sistemul solar. Asta indica prezenta unui nucleu de fier mai mare decât al Pamântului. Mercur are in interior pe o raza de 1800-1900 km fier. Invelisul de silicat are doar 500-600 Km. Partial, interiorul este topit. Mercur are o atmosfera ingusta, formata din atomi adusi de vântul solar. Pentru ca Mercur e asa de fierbinte, acesti atomi ajung rapid in spatiu. Spre deosebire de Pamânt si de Venus, atmosfera sa nu este asa de stabila.

Pe suprafata lui Mercur evidentiaza numeroase santuri, unele de sute de km lungime si de pâna la 3 km latime. Unele traverseaza cratere si par sa fi fost formate prin compresie. Se estimeaza ca suprafata lui Mercur s-a restrâns cu 0.1% (1 km din raza planetei). In afara terenului afectat de cratere, exista pe Mercur si suprafete relativ plane. Surprinzator, observatii ale Polului Nord al lui Mercur evidentiaza prezenta ghetii in anumite cratere.

Mercur are un câmp magnetic redus ca intensitate, cam 1% din cel al Pamântului. Mercur nu are sateliti si e adesea vizibil cu ochiul liber, insa se afla aproape de Soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare

Persoane interesate

Arhivă blog