07.09.2009

Folositoare

Anatomie

Anatomia reprezinta o ramura a biologiei morfologice care studiaza forma si structura organismelor, precum si ale partilor lor componente. Termenul are o conotatie medicala, desi metodele anatomiei sunt aplicabile pentru orice organism pluricelular (inclusiv animale, plante, unele ciuperci). Studiul anatomiei este strans legat de cel legat al fiziologiei, iar cu timpul din anatomie s-au desprins discipline cmplementare, precum histologia (ramura a biologiei care studiaza formarea, evolutia si compozitia tesuturilor organice), embriologia (parte a biologiei care se ocupa cu studiul embrionului in toate fazele dezvoltarii lui, de la formarea celulei-ou pana la ecloziune sau nastere), biologia celulara (stiinta care studiaza materia vie sub toate aspectele ei).

celula umanaAnatomia poate fi clasificata astfel
1. dupa obiectul studiului: anatomia vegetala, animala sau umana;
2. dupa modul de aborbare al obiectului de studiu: aceasta clasificare aplicandu-se de obicei anatomiei animale si celei umane.
  • anatomia topografica: studiaza pozitiile diferitelor elementele antomice precum si raporturile dintre acestea

  • anatomia descriptiva sau generala: studiaza tesuturile si organele tinand seama si de proprietatile lor fiziologice si urmareste organizarea acestora in aparate si sisteme.

  • anatomia functionala: studiaza relatiile de cauzalitate si dependenta dintre forma, pozitia si functia diferitelor elemente anatomice.

  • anatomia patologica: studiaza modificarile de ordin macroscopic si microscopic intervenite la nivelul organelor si tesuturilor ca urmare a unei stari patologice, sau pe cele care cauzeaza diferite stari patologice.

  • anatomia clinica: se ocupa cu integrarea cunostintelor de anatomie in paractica medicala.

  • anatomia comparata: studiaza comparativ alcatuirea acelorasi elemente la diferite specii, cautand sa integreze diferentele si similitudinile in cadrul proceselor de evolutie, adaptare, speciatie.

  • anatomia artistica: studiaza din punct de vedere estetic relatiile dintre dimensiunile, reliefurile si proportiile corpului uman cu scopul teoretizarii si intelegerii frumusetii.

Metodele de studiu ala anatomiei constau mai ales in observatie, care poate fi:
- macroscopica
  • pe viu, cu ochiul liber, prin palpare, percutie sau prin intermediul diferitelor tehnici de imagistica;

  • pe cadavru, cu ajutorul disectiei (procedeu cel mai folosit si cel mai util)
- microscopica
  • observarea si descrierea structurilor cu ajutorul microscoapelor sau al altor tehnici.
Anatomia Omului

Anatomia omului este stiinta care studiaza forma, structura si modificarile morfologice ale organismului uman pe parcursul etapelor ontogenezei pre- si postnatale, in stransa corelatie cu functia si intr-o viziune integrativa, unitara cu mediul ambiant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare

Persoane interesate

Arhivă blog